Informatie

Levensbeschouwing 

Levensbeschouwing is de manier waarop iemand naar het leven kijkt en wat zijn visie hierop is. Het wordt op veel middelbare scholen als vak gegeven.

 

Bij levensbeschouwing gaat het erom wat het leven voor een persoon betekent, welke waarde iemand geeft aan het leven en hoe een persoon zijn leven wil invullen. Mensen kunnen een eigen levensbeschouwing hebben, maar in de meeste gevallen hebben mensen een bepaalde levensbeschouwing omdat ze een religie aanhangen. In de Bijbel of de Koran staat bijvoorbeeld welke waarde het leven heeft en op welke manier iemand zijn leven in moet vullen. Ideologie valt vaak samen met levensbeschouwing, want bij een ideologie wordt aangegeven wat het perfecte wereldbeeld zou zijn. Het is aan de mensen om hun leven zo in te richten, dat dit beeld behaald kan worden. 

Levensbeschouwelijke symbolen 

Een symbool is een teken met een bepaalde betekenis. Door middel van verbanden of afspraken wordt duidelijk wat de betekenis van het symbool is.

 

Het woord symbool stamt uit het Grieks: het woord symbolon betekent teken. Al heel vroeg begon men met het gebruik van symbolen. Omdat men nog niet kon schrijven, werden er symbolen gebruikt om aan te geven welke spullen eigendom van iemand waren. Deze symbolen werden huismerken genoemd, elk huis had zijn eigen symbool. Op deze manier was goed herkenbaar welk vee van welke boer was en welk servies bij welk huis hoorde. Ook in religie spelen symbolen een grote rol. Zo staat het kruis evenals de ichtus, het visje, voor het christendom. Tijdens de Jodenvervolging werd door middel van de Davidsster, het symbool van het Jodendom, aangegeven welke mensen Joods waren. Het was als Jood verboden om zonder deze ster rond te lopen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van symbolen om de situatie eenvoudiger te maken. In de wiskunde worden ook veel symbolen gebruikt, om formules zo eenvoudig mogelijk te maken. 

Verschil

Er is een verschil tussen symbolen en tekens. Een symbool is een speciaal teken dat je aan het denken zet. De betekenis van een symbool kan door iedereen anders gezien worden. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan een yin-yang symbool. Voor sommigen betekend dit gelijkheid en voor de ander hoop.  

 

Een teken wil iets duidelijk aan je maken en heeft een vaste betekenis. Denk hierbij aan de verkeersborden die de snelheid aangeven. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb